czwartek, 17 stycznia 2013

WYSPA KUCHENNA


Każdy wie, że najlepsze domówki i spotkania z przyjaciółmi odbywają się w kuchni. Wyspy i półwyspy sprawdzają się tu doskonale. Na co dzień dodatkowe miejsce zarówno do szybkich śniadań jak i rodzinnych obiadów , a w czasie imprez miejsce do wspólnego gotowania czy plotkowania z przyjaciółmi.
Zapraszam do przewodnika po wyspach kuchennych.


http://www.homedit.com/


http://www.homedit.com/



chemiabudowlana.info


W JAKIEJ KUCHNI MOŻNA ZBUDOWAĆ WYSPĘ?
Kuchnia, w której planujemy wyspę powinna mieć przynajmniej 240 cm długości i 180 cm głębokości, by mogła zmieścić się w niej najmniejsza wolno stojąca wyspa 60x80 cm.

Skąd te wymiary? Wynikają z minimalnych wymaganych odstępów między wyspą a zabudowa kuchenną albo ścianą. Według standardów, minimalna odległość między wyspą a resztą mebli kuchennych powinna wynosić 90 cm, jednak najlepiej jest zachować odległość 120 cm.


http://www.homedit.com/


Ważnym jest też dopasowanie rozmiarów wyspy do urządzeń, które mają się na niej znaleźć wraz z przestrzenią na ich obsługę. Inne będą wymiary wyspy ze zlewozmywakiem, a inne z płytą grzewczą.
Wyspa w kuchni powinna być odsunięta od zabudowy o 120 cm, a po bokach mieć przejście min. 80 cm.

  • Wyspy najczęściej stosuje się w kuchniach otwartych - wtedy wyspa uzupełnia zabudowę o dodatkowe schowki albo blat roboczy, a także stanowi optyczną granicę pomiędzy strefą kuchenną a jadalnią lub częścią wypoczynkową.

http://www.homedit.com/

  • Nieco rzadziej spotyka się wyspy w kuchniach zamkniętych. Pomieszczenie musi być wówczas dość przestronne - odległość między wyspą a meblami powinna wynosić min. 120 cm. W takich dużych kuchniach wyspa znacznie skraca dystans, jaki trzeba pokonywać, poruszając się między urządzeniami, np. między lodówką a zlewozmywakiem (umieszczonym w wyspie).



JAKA WIELKOŚĆ WYSPY?
Minimalna szerokość jest taka sama jak blatu kuchennego, czyli 60 cm, jednak dla wygody dobrze jest powiększyć ją co najmniej o 30 cm. Jej wielkość zależy zarówno od naszych potrzeb, jak i od wielkości wnętrza i sposobu jego zagospodarowania.
Wyspy najczęściej mają kształt prostokąta (np. 120 x 240 cm) lub kwadratu (np. 90 x 90 cm, 150 x150 cm).


Minimalne wymiary kuchni otwartej z półwyspem, z zabudową w kształcie litery U



Minimalne wymiary kuchni otwartej  z zabudową w kształcie litery L


Minimalne wymiary kuchni otwartej  z zabudową w kształcie litery U




FUNKCJA WYSPY KUCHENNEJ


Często instaluje się w niej urządzenia kuchenne - płytę grzejną, piekarnik, zlewozmywak:

kuchenne.net

Może pełnić rolę dodatkowego blatu roboczego dostępnego ze wszystkich stron, z ukrytymi pod nim szafkami, szufladami albo otwartymi półkami:

http://www.homedit.com/

Można umieścić tam również barek na kółkach przydatny zwłaszcza podczas przyjęć

we-dwoje.pl


Można zrobić wnękę na telewizor od strony pokoju:



forum.styl.fm



WYSPA Z FUNKCJĄ GOTOWANIA
Wymaga nieco więcej miejsca. Sama kuchenka ma szerokość minimum 60 cm. Po obu jej stronach powinno dać się odstawić garnki, odłożyć przybory, przygotować produkty. Powierzchnie te nie powinny być mniejsze niż 40 cm, czyli długość wyspy do gotowania to minimum 140 cm.


urzadzamy.pl


W szafkach pod blatem powinno się znaleźć miejsce na sprzęty związane z gotowaniem, a także na przyprawy i ściereczki. Aby korzystanie z wyspy z funkcją gotowania było bezpieczne, musi ona mieć odpowiednią szerokość – co najmniej 80 cm.



planforhomedesign.com


OKAP WYSPOWY
Aby zapachy kulinarnych szaleństw nie przedostały się do pozostałych wnętrz, potrzebny będzie super wydajny okap wyspowy:


http://www.dom.pl/


JAKI OKAP WYSPOWY WYBRAĆ?
Jeżeli kuchnia jest otwarta na salon, wydajność okapu musi uwzględniać kubaturę całej otwartej przestrzeni.Ze względu na filtrowanie lub odprowadzanie oparów z dużej powierzchni, okapy wyspowe dostępne na rynku mają dużą wydajność oraz posiadają mocniejsze silniki niż modele przewidziane do małej kuchni.



www.meblekuchennekuchnie.pl


Wydajność okapu oznacza ilość powietrza, jaką okap przefiltruje w ciągu godziny. Informacje o wydajności dla działania w trybie otwartym i zamkniętym podaje producent i wynosi ona najczęściej od 160 do 800 m3/h.
Wydajność okapu ustala się biorąc pod uwagę rozmiar pomieszczenia: jego powierzchnię i wysokość. Producenci okapów doradzają, że łatwym sposobem na obliczenie potrzebnej wydajności jest wzór:
  • powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 6 = minimalna wydajność okapu w m3/h
  • powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 12 = maksymalna wydajność okapu w m3/h
Podawana przez producentów okapów wyspowych wydajność dotyczy pracy w obiegu otwartym, gdy urządzenie podłączone jest do kanału wentylacyjnego i na najwyższym biegu urządzenia. Konstrukcja i sposób montażu urządzenia wyspowego jest inny niż w okapach przyściennych. Okapy wyspowe (podobnie jak przyścienne) funkcjonują w trybie wyciągu (obieg otwarty) lub jako pochłaniacz (obieg zamknięty).


Przy wyborze odpowiedniego urządzenia istotna jest również szerokość okapu, która powinna wynosić więcej niż szerokość płyty grzejnej (lub przynajmniej być z nią równa).

http://www.kuchnie.apartamenty.pl

Wyjątek stanowi tzw. okap cylindryczny z pochłanianiem szczelinowym – węższym niż płyta.

dobrzemieszkaj.pl



Okap tunelowy

chemiabudowlana.info


Okap tunelowy "udający" lampę

http://muratordom.pl/

Okapy wyspowe posiadają lepsze oświetlenie od okapów przyściennych. Jest ono dosyć możne, stanowić więc może dodatkowe źródło światła oświetlenia kuchni. W okapie wyspowym najczęściej są zamontowane cztery żarówki halogenowe. Możemy wybrać model okapu z regulacją natężenia oświetlenia lub/i ze sterowanym oświetleniem za pomocą pilota.





Nie bez znaczenia jest też oczywiście stylistyka okapu, którą powinniśmy dobrać do tego, jak wygląda ogólny wystrój kuchni.


domidealny.wordpress.com

Jeżeli na wyspie instalujemy kuchenkę, a nad nią okap z wyciągiem, nie można zapomnieć o odprowadzeniu powietrza z wyciągu do komina wentylacyjnego.


www.modnylajf.pl

WYSPA Z FUNKCJĄ ZMYWANIA
Zlewozmywak dwukomorowy z ociekaczem ma 120 cm szerokości. Biorąc pod uwagę, że po drugiej jego stronie też potrzebny jest kawałek blatu (minimum 30 cm), wyspa z funkcją zmywania musi mieć co najmniej 150 cm szerokości. Zlew można ograniczyć do półtorej komory (niecałe 100 cm szerokości) lub nawet do jednej komory (40-60 cm). Minimalna szerokość wyspy będzie wtedy odpowiednio mniejsza.


http://www.homedit.com/


Jeśli na wyspie dominuje funkcja zmywania, warto wyposażyć ją w zmywarkę. Powinna się ona znaleźć blisko zlewozmywaka, aby wkładane do niej naczynia można było wcześniej spłukiwać pod wodą – przenoszenie ich od zlewu do zmywarki grozi zabrudzeniem podłogi, co z kolei zmusi nas do dodatkowej pracy przy utrzymaniu jej w czystości. Zmywarkę możemy umieścić na przykład pod ociekaczem. Minimalna szerokość zmywarek to 45 cm, standardowa – 60 cm.


largekitchenisland.net



WYSPA KOMBAJN = GOTOWANIE + ZMYWANIE
Zlokalizowanie tylko funkcji gotowania lub zmywania na wyspie wiąże się z pewnymi niedogodnościami. Wygodniej jest, gdy łączy je obydwie. Trzeba pamiętać, że do garnka trzeba czasem dolać wody lub ją z niego odlać. Konieczne jest wtedy przeniesienie go z wyspy na blat pod ścianą, podczas gdy umieszczenie we wspólnym blacie kuchenki i zlewu ułatwia dostęp do wody i pozwala na przykład na napełnianie naczyń przez wyciągnięcie wylewki z kranu. Wszystkie kuchenne funkcje pomieści wyspa o głębokości minimum 100 cm i długości 200 cm, a dodatkowo pozwoli na wspólne przygotowanie posiłków przez członków rodziny stojących dookoła niej. Pod ścianami można pozostawić wtedy tylko szafy magazynowe, lodówkę, piekarnik i ewentualnie wygospodarować trochę miejsca na ekspres do kawy.


www.ikea.com


W przestronnych kuchniach, gdy jest miejsce na naprawdę dużą wyspę, warto zainstalować na niej dwa zlewozmywaki: podstawowy (wraz z położoną w pobliżu zmywarką) służący do zmywania oraz dodatkowy, choćby malutki, wspomagający gotowanie i przygotowanie produktów.


czasnawnetrze.pl




PODŁĄCZENIE INSTALACJI
Wyspę należy zaplanować przed wykończeniem ścian i posadzki w kuchni. Jeśli mają się w niej znaleźć urządzenia, trzeba wcześniej doprowadzić odpowiednie instalacje.


http://www.e-instalacje.pl


Do zlewozmywaka

Trzeba doprowadzić instalację wodną, którą wykonuje się z rur plastikowych lub miedzianych, o średnicy około 20 mm. Zawsze są dwie rury – z wodą zimną i ciepłą, równolegle obok siebie. Układa się je w podłodze do planowanego miejsca montażu zlewu i pozostawia 20-30 centymetrowe odcinki rur nad podłogą. Z baterią będą połączone za pomocą elastycznych wężyków. Woda w instalacji jest pod ciśnieniem, dlatego można ją prowadzić dowolnie. Więcej trudności sprawiają rury kanalizacyjne. Woda odpływa ze zlewozmywaka grawitacyjnie, więc rury muszą być ułożone z 2% spadkiem w kierunku pionu kanalizacyjnego, a do tego mają większe średnice – 50 mm i trudniej jest ukryć je w podłodze. Zwykle trzeba w tym celu podkuć strop.


http://www.mowimyjak.pl/dom/budowa-i-remont/jak-doprowadzic-instalacje-na-wyspe-kuchenna,10_42308.html

Do zlewozmywaka

Trzeba doprowadzić instalację wodną, którą wykonuje się z rur plastikowych lub miedzianych, o średnicy około 20 mm. Zawsze są dwie rury – z wodą zimną i ciepłą, równolegle obok siebie. Układa się je w podłodze do planowanego miejsca montażu zlewu i pozostawia 20-30 centymetrowe odcinki rur nad podłogą. Z baterią będą połączone za pomocą elastycznych wężyków. Woda w instalacji jest pod ciśnieniem, dlatego można ją prowadzić dowolnie. Więcej trudności sprawiają rury kanalizacyjne. Woda odpływa ze zlewozmywaka grawitacyjnie, więc rury muszą być ułożone z 2% spadkiem w kierunku pionu kanalizacyjnego, a do tego mają większe średnice – 50 mm i trudniej jest ukryć je w podłodze. Zwykle trzeba w tym celu podkuć strop.

Do zmywarki

Trzeba doprowadzić wodę i prąd oraz odpływ do kanalizacji. Zmywarkę umieszcza się zwykle w sąsiedztwie zlewozmywaka, więc część instalacji może być wspólna. Na rurze z zimną wodą (bo do większości zmywarek nie podłącza się wody ciepłej) można zamontować rozgałęzienie i jeden przewód podłączyć do zmywarki, a drugi do zlewu. Podobnie z kanalizacją: pod zlewozmywakiem można zamontować syfon z możliwością podłączenia odpływu ze zmywarki.
Instalację elektryczną wraz z gniazdem z bolcem układa się w podłodze.

Do kuchenki

Na wyspie można zamontować elektryczną płytę kuchenną, raczej nie jest polecane umieszczanie na niej płyty gazowej, bo bezpieczne doprowadzenie instalacji gazowej jest bardzo skomplikowane, choć nie niemożliwe. Do większość kuchenek elektrycznych wymagany jest przewód trójfazowy. Ukrywa się go w podłodze.
Nad kuchenką zwykle montuje się okap, który jeśli ma działać jak wyciąg musi być podłączony do kanału wentylacji grawitacyjnej. Używa się do tego kształtek z tworzywa o przekroju prostokątnym, które można ukryć w suficie podwieszanym. Tam też można ukryć gniazdo elektryczne do podłączenia okapu.


http://www.mowimyjak.pl/dom/budowa-i-remont/jak-doprowadzic-instalacje-na-wyspe-kuchenna,10_42308.html
Instalacja elektryczna:
Prąd trzeba będzie doprowadzić do okapu lub pochłaniacza, oświetlenia ewentualnego piekarnika, zmywarki, młynka pod zlewem oraz płyty kuchennej;

  • Instalację elektryczną do kuchenki należy doprowadzić w bruździe gładzi betonowej pod posadzką. Do płyty elektrycznej i indukcyjnej potrzebna jest zazwyczaj specjalna instalacja trójfazowa.
  • Instalację elektryczną do okapu należy poprowadzić w suficie. 

Instalacja gazowa: 
Sprawia najwięcej kłopotów. Przewody doprowadzające gaz zgodnie z przepisami nie mogą być osłonięte. Oznacza to, że musimy poprowadzić je po suficie i będą widoczne albo umieścić w wentylowanym kanale w podłodze, co jest kosztowne i nie zawsze możliwe. Projekt instalacji gazowej musi być uzgodniony w gazowni. Doprowadzenie rury gazowej jest kłopotliwe, dlatego na wyspie najczęściej montuje się jednak kuchenki elektryczne.
 

Instalacja wodna i kanalizacyjna:
Odpływ kanalizacji od zlewozmywaka i zmywarki trzeba będzie przeprowadzić w podłodze, pamiętając, że rura odpływowa musi być ułożona ze spadkiem w kierunku pionu. Zalecany spadek to około 4-5%.
Wodę doprowadzimy na wyspę bez większego problemu - także w podłodze, bo te rurki są cieńsze i mogą być układane poziomo.

Uwaga mieszkańcy bloków, którzy chcą mieć kuchnie z wyspą!
Często warstwy posadzki na stropie są zbyt cienkie, by dało się w nich przeprowadzić rurę o średnicy 5 cm, w dodatku ze spadkiem - wtedy musimy zrezygnować ze zmywania na wyspie.

PODSUMOWUJĄC:
Zasilanie elektrycznej płyty grzejnej można poprowadzić w posadzce, tak samo rury doprowadzające i odprowadzające wodę. Nad płytą grzejną powinien się znaleźć okap zamocowany do sufitu. Jeśli w okapie ma być wyciąg, trzeba przemyśleć, co zrobić z rurą odprowadzającą powietrze do kanału wentylacyjnego.



WYSPA BLAT CZY WYSPA BAREK?
  • Do szykowania posiłków i spożywania ich przy wyspie wystarczy, gdy ma ona 80 cm długości i 60 cm szerokości. Mniejsza będzie już niepraktyczna, a jej wygląd również będzie pozostawiał wiele do życzenia.  
  • Jeżeli wyspa ma pełnić funkcję barku, może być płytsza (40 cm zamiast 60) i wyższa (120 cm zamiast 85); długość nie powinna być mniejsza niż 80 cm. Miejsce pod blatem roboczym można wykorzystać na dodatkowe szafki lub podręczne szuflady (mogą się one otwierać na różne strony dookoła wyspy). 















Ogólna zasada jest taka, że to, co znajduje się w meblu pod blatem wyspy, powinno być związane z jej funkcją.



Jeśli na przykład wyspa będzie wykorzystywana jako barek, możemy ulokować tam małą chłodziarkę do napojów lub kostkarkę do lodu i szkło.




Z CZEGO MOŻE BYĆ WYKONANA WYSPA KUCHENNA?


 Można wykorzystać gotowe szafki kuchenne oferowane przez producentów:


http://www.homedit.com/

kitchenisty.com

Można przestawić standardowe przyścienne meble kuchenne na środek kuchni. Niezbędne jest stworzenie odpowiedniego trzonu wyspy w kuchni.


Konstrukcja z litego drewna:
besthomedecorators.com

e-mieszkanie.pl


Z płyty MDF:


e-mieszkanie.pl



Konstrukcja szkieletowa obłożona płytami gipsowo – kartonowymi:


limetti.pl



OŚWIETLANIE WYSPY
Nad wyspą potrzebne jest oświetlenie - najlepiej sprawdza się punktowe, zamontowane w okapie kuchennym lub w podwieszanym suficie. Jeśli światło umieścimy pod sufitem lub w suficie, ale nie bezpośrednio nad wyspą, osoba stojąca przy blacie będzie sobie zasłaniać światło, rzucając cień na miejsce pracy.
Jeżeli planujemy punkty świetlne w suficie podwieszanym nad wyspą, ulokujmy je tak, by nie raziły osób siedzących przy stole lub wyciągniętych wygodnie na kanapie w pobliskim salonie.


http://www.homedit.com/

Najlepszym rozwiązaniem są zwykle oprawy wiszące dość nisko bezpośrednio nad wyspą zawieszone – doskonale oświetlą blat wyspy, a niekoniecznie wszystko wokół. Warto wybrać niezbyt przejrzysty klosz, ponieważ będzie wisiał na wysokości oczu stojącej obok osoby.


http://www.homedit.com/



Lepiej niech większość światła kieruje w dół. Wtedy będzie można wykorzystać w takiej lampie mniejszą, energooszczędną żarówkę.


bajkowewnetrza.blogspot.com


Ważne jest także prawidłowe rozmieszczenie oświetlenia i gniazd elektrycznych. Umieszczenie punktów świetlnych zbyt wysoko i poza obrębem wyspy sprawia, że osoba pracująca przy niej zasłania sobie światło. Brak gniazda na wyspie zmusza do używania długiego przewodu ciągnącego się w poprzek przejścia, co jest niebezpieczne i niewygodne.



A MOŻE PÓŁWYSEP?
W przypadku gdy dysponujemy małą przestrzenią, ciekawą alternatywą dla wyspy może być półwysep.



Jest funkcjonalny tak jak wyspa, ale w przeciwieństwie do niej zdecydowanie rozdziela przestrzeń. W zależności od układu może dzielić kuchnię na robocze części albo oddzielać przestrzeń kuchenną od pokoju dziennego.



\kuchnie.apartamenty.pl


Jeden z boków półwyspu jest konstrukcyjnie połączony z zabudową kuchni co pozwala na zastosowanie długiego blatu. Daje to możliwość stworzenia w obrębie półwyspu jednego ciągu, zawierającego: zlewozmywak, kuchenkę i blat roboczy zakończony stołem z wysokimi krzesłami.


urzadzamy.pl

www.dom.pl


2 komentarze:

ankaja pisze...

Bardzo dziękuję za ten artykuł. Jest niezwykle rzetelny i przydatny!

Unknown pisze...

Bardzo wartościowy wpis z ciekawymi aranżacjami. Wyspa jest super pomysłem, ale uważam w dużych kuchniach, w małych po prostu zagraca. Ja mam małą kuchnię, więc wyspa odpada, ale myślałem nad czymś podobnym, na wzór lady, co oddzieli otwartą kuchnię od salonu. Trochę zacząłem szperać w necie i znalazłem taki wpis z pomysłem, żeby komodę zastosować jako wyspę tak to wygląda http://www.aaaameble.pl/nowoczesne-mebloscianki/nowoczesne-komody-w-roli-kuchennej-wyspy/ Powiem szczerze, że nie myślałem o takim rozwiązaniu, ale pomysł jest całkiem ciekawy. Co o tym myślicie? Czy taka komoda sprawdzi się w kuchni, w której jest wilgoć, para.