sobota, 16 lutego 2013

BLATY LAMINOWANE

O laminatach pisałam już w poście poświęconym blatom kuchennym, ale tak często stosowany w polskich domach materiał wymaga większej uwagi. Preferuję wprawdzie surowce naturalne, zatem polecam zainwestować w blat z kamienia, który jest dużo lepszy zarówno pod względem funkcjonalnym, jak i estetycznym, jednak często zdarza się że takie "większe wydatki" odkładamy na lepsze czasy, a jako formę przejściową i tymczasową stosujemy blaty z laminatu.



www.zumi.pl



CZYM  SĄ LAMINATY?

Laminaty to rodzaj tworzywa powstającego z połączenia dwóch materiałów o różnych właściwościach, w których składnik wzmacniający (tzw. zbrojenie) jest układany w postaci warstw (łac. lamina – cienka blaszka, płytka), między którymi znajduje się wypełnienie.


http://www.pfleiderer.pl


Blat kuchenny z laminatu to nic innego, jak płyta wiórowa. Z wierzchniej strony blatu znajduje się laminat oklejony termoutwardzalnym HPL oraz zabezpieczony od spodu folią przeciwprężną. Laminat HPL wykonany jest z kilku warstw papieru utwardzonych i zaimpregnowanych żywicami  syntetycznymi. Ostatnia warstwa dekoracyjna może imitować drewno, kamień, piasek, magmę wulkaniczną itp. Zadanie folii przeciwprężnej to wzmocnienie konstrukcji i zapobieganie wnikaniu wilgoci. Może mieć krawędź ściętą, którą po zamontowaniu trzeba wykończyć obrzeżem PVC lub drewnianą listwą. Są także blaty z krawędzią zaokrągloną, tzw. zaobloną, czyli fabrycznie wykończoną laminatem.



www.elmeble.pl



BLATY HPL
Blaty HPL to blaty o zwiększonej wytrzymałości. Powierzchnia jest odporna na promienie UV i łatwa w utrzymaniu czystości. Charakteryzuje się wysoką odpornością na zarysowania, podobna jak w blatach kuchennych, co zapewnia im długotrwałość.



http://www.mielec.kronospan.pl


RODZAJE LAMINATU:
  1. jednostronny – jedna strona dekoracyjna
  2. dwustronny – dwie strony dekoracyjne
  3. standardowy – do oklejania płaskich powierzchni
  4. na postforming – do produkcji blatów, parapetów
  5. trudnozapalny – wykorzystywany w budynkach użyteczności publicznej
  6. podłogowy – do produkcji paneli podłogowych
  7. iluminat – laminat świecący do wystroju wnętrz
  8. techniczny – stosowany jako materiał m.in. elektroizolacyjny
  9. kompaktowy – do produkcji urządzeń sklepowych
  10. elewacyjny – elewacje budynków
  11. inne – do sztancowania, do wypełnień drzwi i balustrad oraz do torów kręgielni


STRUKTURY NA POWIERZCHNI:


www.mazi.pl



JAKI PRODUCENT?
Wielu projektantów poleca blaty Lupusa lub Juana - mają lepszy wybór dekorów, grubości, powierzchni i zaobleń niż np. Krono.




Można też wybrać laminat z Abet Laminati i dać do sprasowania.
Wybór kolorów i faktur jest u każdego z tych producentów spory, ale najwiekszy w Abet.






GRUBOŚĆ BLATU
Blaty z laminatu dostępne  są w  3 grubościach: 2,8 cm  3,8 cm 4,8 cm. 
Blaty z laminatu o grubości powyżej 4 cm wyglądają solidniej, choć wcale nie są trwalsze od standardowych (2,8 cm i 3,8 cm).


POWIERZCHNIA BLATU
Matowa jest praktyczniejsza w kuchni – nie widać na niej zarysowań ani odcisków palców. Gładką łatwiej utrzymać w czystości. Lekko porowata powierzchnia blatu kuchennego lepiej imituje drewno lub kamień.


www.zumi.pl


KOLOR
Wybierając blat, trzeba się zastanowić, jaki kolor ma mieć laminat, aby kuchnia była miła dla oka i aby chciało się w niej spędzać czas. Kolor jasny powiększa i eksponuje blat, ciemny go pomniejsza, zsuwa na dalszy plan. Kontrastowe zestawienie, np. ciemny blat i jasne szafki, nadaje kuchni nowoczesny charakter.


www.atokuchnia.wordpress.com


GŁĘBOKOŚĆ BLATU
Blat wystający poza linię szafek jest wygodniejszy (ułatwia np. sprzątanie). Kuchnia będzie również wydawała się bardziej obszerna.


www.urzadzamy.pl

 


JAK ŁĄCZYĆ BLATY LAMINOWANE?

Blaty z laminatu mają również taką zaletę, że łatwo je łączyć ze sobą.
Dwa blaty starannie przycinamy, łączymy od spodu metalowymi płaskownikami. Szczelinę wypełniamy silikonem lub kitem do parapetu (ma właściwości silikonu, ale jest matowy). Metodę „na listwę” (metalową, nakładaną od góry) odradza się ze względów estetycznych.


www.goldenline.pl



PIELĘGNACJA

Jak dbać o blat z laminatu? Przecieraj blat miękką szmatką zwilżoną wodą i łagodnym detergentem. Dbaj, by zawsze był suchy. Ślady pisaków, farb, lakierów do paznokci usuwaj rozpuszczalnikiem (alkoholowym lub acetonowym). Najlepiej wtedy, gdy plama jest jeszcze świeża.


www.urzadzamy.pl


Trzeba zwrócić szczególną uwagę na obszar przy płycie kuchennej, piekarniku czy mikrofalówce.
Laminaty, w porównaniu z blatami drewnianymi, wykazują lepszą ognioodporność. Jednak montując je nad piekarnikiem, kuchenką mikrofalową lub zmywarką, połóż pod spód ochronną folię (zwykle dostarczana jest wraz z urządzeniem AGD). Styk płyty kuchennej zabezpiecz specjalną termoodporną uszczelką. Innym bardzo wrażliwym miejscem w kuchni może być obszar przy zlewozmywaku i zmywarce. Miejsce osadzenia zlewozmywaka należy uszczelnić silikonem. Uniknie się dzięki temu pęcznienia krawędzi blatu.
A co ze zmywarkę w zabudowie?
Przy otwieraniu drzwiczek urządzenia uważaj na parę wodną – może doprowadzić do odparzenia obrzeża blatu. Poczekaj, aż temperatura wewnątrz zmywarki spadnie. Można też zamontować pod blatem tzw. listwę dyfuzyjną (dodatkową ochronę przed wilgocią).



PLUSY I MINUSY BLATÓW LAMINOWANYCH


PLUSY:
  • Tanie,
  • Można je łatwo przycinać i montować,
  • Duża odporność na zabrudzenia – bez problemu usuniesz z nich plamy po kawie, czerwonym winie, tłuszczu,
  • Nie odbarwiają się pod wpływem promieni słonecznych,
  • Są trwałe, o ile nie będziesz używać blatu jako deski do krojenia,
  • Bardzo szeroka paleta kolorów i wzorów
  • Łatwo czyścić wodą z płynem. 

MINUSY:
  • Źle znoszą wysokie temperatury (lepiej nie stawiać na nich gorących garnków i patelni),
  • Niezabezpieczone przy krawędziach silikonem, mogą pęcznieć wskutek kontaktu z wodą, 
  • Raz uszkodzona powierzchnia jest nie do naprawienia (nie można ich np. zeszlifować jak drewna),
  • Nie można kroić bezpośrednio na blacie. 

Brak komentarzy: