poniedziałek, 31 grudnia 2012

BLATY KUCHENNE

WYSOKOŚĆ BLATU KUCHENNEGO:

Blat powinien być tak wysoki, aby było nam wygodnie przy nim pracować. 
Jak sprawdzić jaka wysokość jest dla nas najlepsza? Należy stanąć przed blatem, zgiąć rękę pod kątem prostym – blat powinien się znaleźć 10-15 cm poniżej łokcia. 
Do niedawna zakładano, że blat roboczy powinien być umieszczony na wysokości:
  • ok 85 cm - dla osoby o wzroście do 1,60 m
  • ok 90 cm - dla osoby o wzroście do 1,70 m 
  • ok 95 cm - dla osoby o wzroście do 1,80 m
  • ok 100 cm - dla osoby o wzroście do 1,90 m  itd...   

forum.muratordom.pl

 WYMIARY BLATÓW KUCHENNYCH:

Gotowe blaty najczęściej dostaniemy w dwóch wymiarach: 120x305cm lub 60x305cm. Inne wymiary zwykle są wykonywane na zamówienie. Drewniane mają grubość 2,4cm i długość 250cm. Kamienne najczęściej mają grubość 3cm. Jeśli chodzi o kompozytowe, od grubości zależy cena. Zwykły ich wymiar to grubość 4-5cm, długość do 460cm. Grubość szklanego blatu to zwykle 8-25mm.


ORIENTACYJNE CENY:  

Przykładowe, uśrednione ceny za metr kwadratowy:
Kamienne:
  • granit – ok. 800 zł (grubość 3cm)
  • marmur – od 300 zł
Drewniane:
  • sosna: od 150 zł
  • dębowe: od 300 zł
  • egzotyczne: od 600 zł
  • bukowe: od 250 zł
Pozostałe:
  • konglomerat: ok. 1 tys.zł
  • kompozyt: 1000 – 2000 zł
  • szkło od 1200 zł
  • stal kwasoodporna od 1300 zł

MATERIAŁ WYKONANIA:

Blaty kuchenne najczęściej wykonywane są z drewna, płytek ceramicznych, kamienia naturalnego, syntetycznego lub metalu. Każdy z materiałów ma swoje wady i zalety.

BLATY Z KAMIENIA NATURALNEGO:

Blaty kamienne mogą być wykonane z granitu, marmuru, trawertynu.

http://www.drewnostyl.info
 
Kamień impregnuje się odpowiednimi preparatami, które chronią powierzchnię przed uszkodzeniem, zaplamieniem. Kamień cechuje wyjątkowa odporność na wszelkie uszkodzenia, nie zarysuje go nóż, nie zostawi na nim śladu gorące naczynie, nie popęka, gdy rozbija się na nim mięso. Ewentualne rysy można z nich łatwo usunąć poprzez zeszlifowanie. Kamień, jako materiał niepalny może być z powodzeniem sytuowany blisko pieca, a my bez obaw możemy kłaść na nich gorące garnki. Wadą dla niektórych może być chłód jaki towarzyszy kamiennemu materiałowi. Grubość (minimum 3 cm) i ciężar kamienia to wyzwanie, które może wymagać dodatkowego wzmocnienia kuchennych szafek. Barierą przy wyborze kamiennego blatu może okazać się także cena. Naturalny kamień jest jednym z najdroższych rozwiązań. 

Blat z granitu jest droższy od marmurowego, ale z uwagi na większą odporność częściej stosowany w kuchni. Granit jest kamieniem który łatwio utrzymać w czystości, myje się go zwykłymi detergentami. Odporny na uderzenia, wodę, plamy, środki chemiczne, wysoką temperaturę. 

http://muratordom.pl


Marmur jest bardziej wymagającym kamieniem. Lepiej sprawdza się jako blat dekoracyjny, nie roboczy.  Poddaje się go specjalnej impregnacji, ponieważ jest podatny na zaplamienia. Bywa, że może się przebarwić nawet od soku z cytryny. Myje się specjalnymi preparatami. Jest trudniejszy w utrzymaniu od granitu, przez co w kuchni, rzadziej stosowany. Marmur cieszy się za to większym powodzeniem w łazience.

e-mieszkanie.pl

 Plusy:
  • kamień naturalny nadaje się jako podłoże do prac kuchennych (do krojenia, odstawiania gorących naczyń, wałkowania ciasta)
  • jest bardzo trwały
  • ognioodporny
  • drobne rysy można usunąć poprzez polerowanie
Minusy:
  • wysoka cena
  • niektóre kamienie są podatne na plamy i przebarwienia, dlatego należy jest zaimpregnować
  • blat można przycinać tylko przy użyciu specjalistycznych urządzeń, dlatego to zadanie (jak również montaż) należy zostawić fachowcom
  • zimny w dotyku.

BLATY Z KAMIENIA SYNTETYCZNEGO

Alternatywą dla blatów z kamienia naturalnego są konglomeraty i kompozyty. Są to nowoczesne materiały, które powstają ze zmielonych minerałów, żywic i pigmentów. Konglomerat i kompozyt to produkty, które czerpią z natury, ale – można powiedzieć, udoskonalają ją. Mają zalety kamienia (który zresztą do złudzenia przypominają) ponieważ są odporne na ścieranie, uderzenia, wysoką temperaturę; przy tym ładnie wyglądają i mniej kosztują.

http://www.drewnostyl.info




Konglomerat jest odporny na wilgoć, środki chemiczne, ale mniej trwały niż naturalny kamień. Ten na bazie granitu jest trwalszy i łatwiejszy w czyszczeniu. Marmurowy wymaga impregnacji, szybko traci połysk i ściera się. Błyszczące blaty łatwiej zarysować i uszkodzić, niż kamienne. Jest mniej plastyczny, niż kompozyt.
Kompozyt to mieszanka zmielonych minerałów i żywic epoksydowo-akrylowych. Kompozyty są używane od lat `60, mają bardzo różne nazwy (corian, kerrock, staron itp.). Lżejszy od kamienia, ciepły, gładki, trwały, nie nasiąka wodą, odporny na środki chemiczne, bardzo łatwo się czyści. Łatwo poddaje się obróbce, dlatego można nadać mu dowolny kształt, łącznie z zaokrągleniami. Kompozyt to jedyny materiał, z którego stworzymy wielofunkcyjne powierzchnie – wykonany z kompozytu zlewozmywak można wkleić w blat, także połączyć ze ścianą, ponieważ ma niewidoczne spoiny. Jest dostępny w kilkudziesięciu kolorach (zależą od pigmentu i stopnia zmielenia skały), może być gładki lub mieć wzory imitujące kamień. Nie odbarwia się na słońcu.
Wadą blatów kompozytowych jest ograniczona odporność na wysokie temperatury: do 190°C, dlatego lepiej nie kłaść gorących garnków bezpośrednio na blat. Przy piecu kompozyt podkleja się taśmą termoizolacyjną. Można je odnawiać i naprawiać. Jest mniej odporny niż kamień. Zarysuje się, jeśli będziemy bezpośrednio na nim kroili. Rysy mogą się stworzyć także podczas przesuwania po nim przedmiotów. Takie wady bardziej widać na jasnym kompozycie. Kompozyt jest bardzo drogi – najlepszy gatunkowo kosztuje więcej niż granit. Na rynku najpopularniejsze są blaty z corianu lub staronu.

 Plusy:
  • duży wybór kolorów
  • bardzo wytrzymały
  • można na nim kroić, ugniatać ciasto, odporny na środki chemiczne
  • nie jest zimny w dotyku - przybiera temperaturę otoczenia
  • nieprzesiąkliwy
  • nie ulega przebarwieniem
  • jest niezwykle higieniczny*
  • łatwe w czyszczeniu
  • można go naprawiać, odnawiać
  • można dowolnie formować, np. z podwyższoną krawędzią - blat może również tworzyć całość ze zlewozmywakiem
  • przy łączeniach spoiny są niewidoczne
  • wszystkie krawędzie mogą być zaokrąglone
Minusy:
  • wysoka cena
     
BLATY Z PŁYTY WIÓROWEJ POKRYTEJ LAMINATEM:

Najpopularniejszym materiałem, z którego produkowane są blaty kuchenne jest tzw. postforming. Jest to płyta wiórowa pokryta laminatem. Laminat może być matowy, półmatowy lub błyszczący. Może również imitować kamień, metal, drewno, a nawet skórę. Wielką zaletą jest odporność na plamy z tłuszczu czy chemikaliów, łatwo czyścić je za pomocą wody i płynu. Niestety laminat nie jest odporny na wysoką temperaturę (nie można bezpośrednio na nim stawiać gorących garnków) oraz na uszkodzenia mechaniczne – nie można kroić bezpośrednio na blacie. Krawędzie blatu nie zabezpieczone łatwo chłoną wodę i pęcznieją.  Raz uszkodzony blat jest nie do naprawienia.
 
http://www.drewnostyl.info
 Plusy:
  • niska cena
  • ogromny wybór kolorów
  • łatwe w czyszczeniu
  • odporne na chemikalia
  • odporne na tłuszcz, wysoką temperaturę(180st)i ścieranie
  • nie odbarwiają się pod wpływem promieni słonecznych
  • dość trwałe
Minusy:
  • nie tolerują bezpośredniego ciepła (nie można odstawiać gorących naczyń)
  • łatwo je zarysować
  • nie można ich naprawić, trzeba wymieniać całość

BLATY ZE SZKŁA:

Na blacie wykonuje się większość zadań kuchennych więc musi być wytrzymały. Dlatego nadaje się na niego tylko szkło hartowane i zbrojone siatką stalową – jest odporne także na wysoką temperaturę (do 200 C) oprócz funkcjonalności blaty szklane są również niezwykle eleganckie i nadają wnętrzu nowoczesny design. Dodatkowo indywidualnego charakteru można dodać poprzez zamieszczenie pod taflą blatu oryginalnego rysunku, tkaniny lub fotografii.
http://www.e-mieszkanie.pl

http://www.e-mieszkanie.pl


 BLATY Z PŁYTEK CERAMICZNYCH

Gres, klinkier i terakota są stosowane najczęściej jako blat w kuchni. Płytki nakleja się na płytę wiórową lub MDF. Paleta barw i wzorów jest właściwie nieograniczona. Można nimi także pokryć szafki i ściany i stworzyć niepowtarzalne wnętrze. Płytki w kuchni nadają jej swojskiego wyglądu przez co z powodzeniem stosuje się je w rustykalnych i kolonialnych stylach.Łatwo je dopasować do kuchni. Bardzo trudno utrzymać je w czystości, ponieważ brud gromadzi się także w fugach. Są nietrwałe, łatwo pękają.  

urzadzamy.pl


domowladni.pl


BLATY METALOWE

Robione są z aluminium lub stali kwasoodpornej. Do pomieszczeń w stylu rustykalnym można zamówić blaty z blachy miedzianej. Metal odbija światło zatem optycznie powiększa wnętrze. To materiał bardzo higieniczny, gdyż nie gromadzą się na nim drobnoustroje. Jest bardzo odporny na mechaniczne uszkodzenia oraz wysokie temperatury. Blaty ze stali kwasoodpornej nie korodują pod wpływem wilgoci. Blaty te wymagają solidnego podparcia na metalowym stelażu. Są mało plastyczne, trudno im nadać fantazyjny kształt. Wymagają częstego mycia i polerowania, gdyż widać na nich wszelkie zabrudzenia.  Metal w kuchni wprowadza nowoczesny, industrialny wygląd, ale blacha miedziana jest idealna do wnętrza rustykalnego. Gładka, polerowana, matowa lub o nierównej powierzchni (ryflowana). Blaty matowe i ryflowane łatwo utrzymać jest w czystości. Blaty polerowane pod tym względem są bardzo uciążliwe; widać na nich każdą kroplę i plamę. Bywają niestabilne, zimne w dotyku i trudno im nadać oryginalny kształt.


http://muratordom.pl
 Plusy:
  • odporne na wysoką temperaturę - można odstawiać gorące naczynia
  • odporne na wilgoć
  • bardzo higieniczne, ponieważ nie gromadzą się na nich żadne drobnoustroje
  • łatwe do mycia
Minusy:
  • wysoka cena
  • podobnie jak kamień metal jest zimny w dotyku
  • przeznaczone do kuchni nowoczesnych
  • trudno utrzymać w czystości

BLATY DREWNIANE

Wykonuje się najczęściej z sosny, dębu, jesionu, buku lub drzew egzotycznych (teku, mahoniu, merbau, apelli czy badi). Wytrzymałość i cena takiego blatu zależy od gatunku drewna, z jakiego jest wykonany. Raz na jakiś czas trzeba go też odświeżyć, szlifując powierzchnię drobnym papierem ściernym. Najlepsze są blaty wykonane z twardego drewna drzew liściastych. Wybierając, warto sprawdzić, czy blat jest klejony z kilku warstw, co zapobiega odkształcaniu drewna. Obecnie zamiast drewna litego stosuje się klejone, co zapobiega jego wypaczaniu się i pękaniu. Powinien być również kilkakrotnie lakierowany lub impregnowany, by zabezpieczyć drewno przed wilgocią.

http://www.e-mieszkanie.pl


Rzadko dostaniemy blat z litego drewna, które łatwo pęka i może się wypaczyć. Warto go jednak poszukać do kuchni w stylu rustykalnym, ponieważ ma niepowtarzalne sęki, nieregularne usłojenia.
Popularne, szczególnie w kuchniach nowoczesnych, są blaty klejone z listew. Można wybrać takie, w których rysunek elementów klejonych będzie wyraźny. W procesie obróbki drewno staje się trwalsze. Zaletą jest piękny wygląd i łatwość formowania, dzięki której można im nadać dowolny kształt. Są ciepłe w dotyku.

Podobnie, jak w przypadku kamienia naturalnego, te blaty można odnawiać i to kilka razy. Ale mają także swoje wady: łatwo ja zarysować. Ich trwałość zależy od gatunku drewna. źle znoszą wysoką temperaturę (gorący garnek zostawi na nich ciemny ślad). Dlatego trzeba je poddać woskowaniu, impregnacji lub lakierowaniu. Łatwo je również trwale zaplamić.

Ze względu na sposób impregnacji wyróżniamy:
Blaty Kuchenne Lakierowane: podczas użytkowania warstwa lakieru dość szybko się ściera. Lakierowany blat jest też bardziej łatwopalny.
Blaty Kuchenne Olejowane: tak zaimpregnowane drewno będzie ciemniało. Jest jednak bardziej odporne na wysoką temperaturę.

http://muratordom.pl



Plusy:
  • można na nich kroić (jedyny materiał, który nie niszczy noży)
  • można uzyskiwać dowolne kształty
  • ma naturalny wygląd
  • ciepłe w dotyku
  • można je wielokrotnie odnawiać - wystarczy przetrzeć papierem ściernym i ponownie pokryć warstwą oleju
Minusy:
  • niska odpornosc na wysoką temperaturę - gorące naczynia mogą zostawiać słady
  • malo odporne na uderzenia
  • drewno lite może się paczyć

Brak komentarzy: