Połączenie salonu z kuchnią w jedno, wspólne pomieszczenie jest coraz częstszym trendem aranżacyjnym. Takie rozwiązanie powiększa optycznie, zapewnia swobodną przestrzeń oraz większą funkcjonalność bez konieczności „biegania” między kuchnią i salonem. Dodatkowo integruje domowników. Można swobodnie przygotowywać posiłki jednocześnie zerkając na bawiące się dziecko, rozmawiając z gośćmi czy oglądając ulubiony film. Aranżując przestrzeń wielofunkcyjną powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Najważniejszą regułą jest spójny
wystrój. Stylizowany stolik kawowy nie sprawdzi się w towarzystwie nowoczesnych
frontów kuchennych. Pamiętajmy, że urządzamy pomieszczenie jednoprzestrzenne,
którego nie warto stylistycznie dzielić. Kolory ścian, rodzaj podłóg oraz
stylistyka mebli powinny się ze sobą komponować. Najlepiej zatem użyć tych
samych materiałów wykończeniowych ( drewna, cegły, betonu, kamienia itp.). Oczywiście
eklektyzm jest w modzie, jednak łączenie starego z nowym należy przeprowadzać z
wielkim wyczuciem i również konsekwentnie – zarówno w salonie jak i części
kuchennej.
Newralgicznym miejscem zawsze
okazuje się podłoga. Ze względów praktycznych może być inna w części kuchennej
i wypoczynkowej, jednak aby uniknąć „pogranicza” w postaci przejścia płytek w
panele najlepszym rozwiązaniem jest pozostawić podłogę taką samą na całej
powierzchni.
Kierujmy się zasadą, aby całe pomieszczenie było pozbawione „kuchennego”
charakteru i bardziej przypominało pokój niż rozbudowaną kuchnię. Jak to
osiągnąć? Należy w możliwie jak największym stopniu zintegrować zabudowę
kuchenną z pozostałym umeblowaniem. Meble kuchenne nabiorą lekkości i w sposób
harmonijny połączą się z częścią wypoczynkową poprzez bezpośrednie podwieszenie
do ściany lub ustawienie na cienkich, metalowych nóżkach. Ważne jest również
zabudowanie lodówki, zrezygnowanie z szafek górnych na rzecz otwartych półek
czy scalenie uchwytów w części kuchennej oraz salonowej.
Przy wyborze kolorystyki warto
zadbać, aby ściany w salonie i kuchni komponowały się z zabudową kuchenną. Aby
aranżacja wnętrza nie była nudna warto zaakcentować wybraną ścianę w salonie
mocniejszym kolorem, tapetą czy innym ciekawym materiałem wykończeniowym.
Urządzając tego typu przestrzeń
wielofunkcyjną warto pamiętać o ergonomii. To centrum domu, z którego
korzystamy od rana do późnego wieczora. Ważne jest więc funkcjonalne ustawienie
mebli, tak, by łatwo było się poruszać, a domownicy pozostawali w zasięgu
wzroku.
Dobrze sprawdzają się wyspy lub
półwyspy kuchenne, które umożliwiają wykonywanie części czynności kuchennych
zwracając się twarzą w stronę pokoju dziennego. Najlepiej wybrać wyspę o dosyć
prostym kształcie, aby dobrze wkomponowała się wizualnie w salon. W zależności
od tego, jak ją zaaranżujemy, wyspa może stanowić element rozdzielający części
pomieszczenia lub łączący je ze sobą. Wyspę może przedłużyć dostawiony do niej
stół. Część kuchenna zmieni się wówczas niepostrzeżenie w jadalnię, zapewniając
płynne przejście od przyrządzania potraw do ich konsumowania. Jeżeli nie mamy miejsca na wyspę, dobrym rozwiązaniem
jest półwysep z barkiem, przy którym
mogą przysiąść goście.
Warto mieć na uwadze, że we
wnętrzu jednoprzestrzennym zapachy podczas gotowania będą się rozprzestrzeniały
na całe pomieszczenie. Warto zdawać sobie sprawę z pary i wilgoci z gotowania,
zmywania i suszenia. Oprócz tego podczas gotowania wydziela się nie tylko zapach,
ale także tłuste opary, które osiadają na meblach w salonie. Można
je zneutralizować przez zastosowanie dobrego pochłaniacza i wentylacji. Konieczny
będzie również cichy i wydajny okap.
Ważne jest również odpowiednie
oświetlenie. Podobnie jak w pokoju, tak i w kuchni światło jest elementem
dekoracji, dlatego powinniśmy starannie dobierać oprawy oświetleniowe. Oświetlenie
powinno być zaprojektowane w taki sposób, aby swobodnie manewrować różnymi
częściami wnętrza, w zależności od tego co chcemy zaakcentować. Wieczorami, gdy
rodzina zasiada do odpoczynku lub wspólnego oglądania telewizji, strefa
kuchenna powinna pozostawać w cieniu, odwrotnie podczas przygotowywania
posiłków – dobrze sprawdzi się tutaj oświetlenie podszafkowe. Jeśli zastosujemy
oświetlenie na trzech poziomach: sufit – wieniec szafek górnych – oświetlenie
podszafkowe pamiętajmy o odpowiedniej proporcji jasności.
Przy zastosowaniu powyższych
wskazówek z pewnością uzyskamy wielofunkcyjne, spójne stylistycznie
pomieszczenie. Jeśli tylko odpowiada nam to rozwiązanie i warunki mieszkaniowe
oraz finansowe pozwalają nam na to, warto zdecydować się na połączenie kuchni z
salonem. Docenimy wówczas zalety wspólnej przestrzeni w postaci wygody,
funkcjonalności oraz lepszego kontaktu między domownikami.
5 komentarzy:
Bardzo fajne i przydatne wskazówki, wyczerpałaś temat na całego :) i zgadzam się w 100% z tym co piszesz. Pozdrawiam serdecznie :*
jestem za otwarta kuchnia i chyba już tak zostanie:) pozdrawiam
Aneksy kuchenne mają tę wielką zaletę, że przygotowywanie posiłku staje się integralną i naturalną częścią spotkania. Nie musimy biegać od gości do kuchni. Wszystko dzieje się "na oczach". Pewnym mankamentem na co dzień mogą być jednak zapachy, para, tłuszcz... więc wydajny okap to podstawa:)
Aneksy kuchenne mają tę wielką zaletę, że przygotowywanie posiłku staje się integralną i naturalną częścią spotkania. Nie musimy biegać od gości do kuchni. Wszystko dzieje się "na oczach". Pewnym mankamentem na co dzień mogą być jednak zapachy, para, tłuszcz... więc wydajny okap to podstawa:)
Aneksy kuchenne mają tę wielką zaletę, że przygotowywanie posiłku staje się integralną i naturalną częścią spotkania. Nie musimy biegać od gości do kuchni. Wszystko dzieje się "na oczach". Pewnym mankamentem na co dzień mogą być jednak zapachy, para, tłuszcz... więc wydajny okap to podstawa:)
Prześlij komentarz